Omnichannel strategija – kako izgleda i koji su dobri primjeri iz prakse? 16.04.2024.

U prošlom smo blogu naučili da je omnichannel strategija postala nezaobilazni element suvremenog marketinga, omogućujući brandovima da se povežu s potrošačima na svim točkama interakcije s brendom. Takav holistički pristup prepoznali su mnogi brendovi koji u centar pozornosti stavljaju potrošače i trude se personalizirati njihovo iskustvo kako bi zadobili dugoročnu naklonost. Razvijanje omnichannel strategije prvi je korak do rezultata. 

4 glavna elementa omnichannel strategije 


1. Integracija kanala
Prva i najvažnija komponenta omnichannel strategije je integracija različitih komunikacijskih kanala - online i offline. Ovo omogućuje potrošačima da prelaze s jednog kanala na drugi bez prekida, pružajući im fluidno iskustvo. Iz tog je razloga važno u samoj organizaciji ujediniti sve razine – od logistike, prodaje do marketinga. Omogućavanje potrošačima da koriste mobilne aplikacije i web stranice za kupovinu proizvoda te vraćanje u fizičke trgovine olakšava komunikaciju s potrošačem i osigurava njihovo veće zadovoljstvo. 

2. Personalizacija sadržaja
Personalizacija je ključna za uspjeh u današnjem marketingu. Korištenjem podataka o ponašanju potrošača, brandovi mogu pružiti personalizirane poruke i ponude koje su relevantne za svakog pojedinog potrošača. Iz tog je razloga potrebno analizirati podatke o potrošačima i prepoznati svoju ciljanu skupinu te na temelju njihovih dosadašnjih navika i ponašanja s brendom u povijesti stvarati jedinstveni sadržaj. 

3. Mobilnost
Mobilni uređaji postali su glavni kanal interakcije s potrošačima. Stoga je važno da brandovi optimiziraju svoje sadržaje i iskustva za mobilne uređaje kako bi osigurali dosljednost i kvalitetu preko svih platformi. Za stvaranje pamtljivog mobilnog iskustva brend može iskoristiti nekoliko opcija. Od stvaranja mobilne aplikacije prilagođene korisniku do dizajniranja oglasa prilagođenih mobilnim uređajima i s personaliziranim porukama - 

4. Analitika i mjerenje
Korištenje analitičkih alata omogućuje brandovima da prate i mjere učinkovitost svojih omnichannel kampanja te identificiraju mogućnosti za optimizaciju i poboljšanje. Testiranje, testiranje i testiranje jedini je način za postizanje odličnih rezultata! 

 

Najbolji primjeri omnichannel marketinga u praksi


Zara 
„Kupi online, vrati u trgovini" rastuća je funkcionalnost omnichannel marketinga koja omogućuje kupcima da koriste digitalne platforme za kupnju i fizičke trgovine za povrat artikla ako to nije ono što su očekivali. Robne marke kao što je Zara prepoznale su tu važnost te svojim kupcima olakšava povrat i zamjenu. 
Sephora
Sephora koristi omnichannel pristup kako bi stvorila bogato iskustvo kupovine koje kombinira online i offline svjetove. Njihova mobilna aplikacija omogućuje korisnicima da isprobaju proizvode virtualno, dok fizičke trgovine nude interaktivne točke prodaje s digitalnim zaslonima i kioscima za osobno savjetovanje.

Netflix 
Jedan od najboljih primjera hiper-personalizirane omnichannel interakcije s kupcima je Netflixovo iskustvo gledanja. Bez obzira na uređaj koji koristite, Netflix vam pruža potpuno besprijekorno iskustvo. Brend također koristi umjetnu inteligenciju (AI)  za obradu podataka o kupcima, sugerirajući prilagođeni sadržaj svakom pojedincu.

Amazon 
Amazon svojim korisnicima pruža besprijekornu integraciju između aplikacije i web stranice, osiguravajući automatsku sinkronizaciju korisničkih košarica kada su prijavljeni te nudi raznoliko iskustvo podrške, dopuštajući kupcima da odaberu svoju željenu metodu komunikacije. 

 
Integracija, personalizacija i mobilnost ključni su elementi koji omogućuju brandovima da pruže vrhunsko iskustvo potrošačima i ostvare uspjeh u današnje digitalno doba. Brendovi koji prepoznaju tu mogućnost mogu ponuditi i jedinstveno iskustvo svojim korisnicima. Ipak, svaka odluka u omnichannel marketingu mora biti donesena u skladu s brendom kako omnichannel marketing ne bi bio sam sebi svrha, već se koristio kao alat za potrošače.