Canva - kreiranje fotografija i video zapisa pomoću AI tehnologije 27.04.2023.

Brže i jednostavnije - glavni je moto kojim je Canva predstavila nove alate za generiranje fotografija i uređivanje videozapisa. Svi koji na dnevnoj razini stvaraju sadržaj cijenit će uštedu vremena i olakšavanje izrade animacija ili sinkronizacije videozapisa s glazbom. Novi AI alati za stvaranje fotografija ili uređivanje videozapisa prate trendove AI tehologije i mogu konkurirati ostalim alatima koji su objavljeni. 

Kako ih ne bi trebali isprobavati sami – odlučili smo ih isprobati za vas i vidjeti isplati li se njihova upotreba! Isprobati ćemo 3 nove mogućnosti koje nudi Canva i ocjeniti ih ocjenama od 1 do 5. Ocjene se temelje na njihovoj jednostavnosti za korištenje, upotrebljivosti za stvarne situacije i konačnom dizajnu. 

Isprobati ćemo Canva alat za pretvaranje teksta u fotografiju, Canva sinkroniziranje glazbe s videom i Canva animaciju. Krenimo s testiranjem! 


1.       Tekst u sliku 

Svi koji rade kreativan posao ili trebaju stvarati grafički sadržaj susreli su se s problemom da jednu sliku imaju u glavi, ali ju ne mogu pronaći među materijalima. Ili među materijalima nikako ne mogu pronaći fotografiju koja njima odgovara. Tekst u sliku opcija je koja željeni tekst pretvara u sliku. Veoma je zanimljiva opcija pretvorbe i odlučili smo napraviti tri dizajna – jedan vezan uz proizvod, jedan vezan uz realnu situaciju i jedan u potpunosti apstraktan. Alat je veoma jednostavan za korištenje – u tekstualni oblačić s lijeve strane potrebno je detaljno opisati što želite da program napravi i u kojem stilu to želite napraviti. Svakim generiranjem dobijete barem 3 grafike

a.       Reklama šampona za kosu, prekriven sapunicom

Prvi dizajn teksta u sliku
 
Prvi rezultat je bila žena okružena mjehurićima, pa smo uputu preoblikovali na sljedeći način: „Boca šampona prekrivena sapunicom.“ Tada su rezultati bili već bliže očekivanom. 

  

Ovdje su rezultati već bili zadovoljavajući i dobili su realistične fotografije. Na njima je sve točno, osim što je na jednoj boci natpis zamućen, pa ju vjerojatno ne bi objavili za neke komercijalne svrhe. 

b.       Djevojka koja šeće psa u crvenoj haljini 

 
Na prvoj fotografiji, kao i u prethodnoj opciji dodavanja predmeta, Canva i dalje ima problema s dodavanjem živih bića. Pas je u potpunosti neproporcionalan i nedostaju mu dijelovi tijela, dok djevojci nedostaju dijelovi šake. Druga fotografija ispala je solidno i iako izgleda dosta umjetno, može se iskoristiti za daljnji rad. 

c.       Mačka koja piše pismo 

U ovom pokusu smo htjeli generirati potpuno izmišljenu situaciju i manje – više smo uspjeli. Iako je na fotografiji mačka koja (pokušava) pisati, neki dijeli i dalje nisu dobro razrađeni. AI program očito nije još toliko napredan da može savršeno generirati sve dijelove fotografije. 
Ipak, ono što nas je pozitivno iznenadilo je stavljanje generiranih materijala u druge stilove, kao što je crtež ili „San“. Grafike su maštovite i puno bolje prikazuju situaciju koju smo željeli generirati. 


Ocjena: 4/5

Zašto? Ono što smo primjetili da je ponekad potrebno i više puta opisati tekst kako bi se dobila prava fotografija. Često se teško izraziti riječima, ali nekada i sam program ne prepozna napisano i rezultat bude razočaravajući. Ipak, moguće je dobiti dobre rezultate traženih fotografija, pogotovo ako koristimo animirane filtere, kao što je San. Grafike koje su realistične i dalje imaju problema s dodavanjem ljudi i živih elemanata, dok generirane fotografije predmeta djeluju realistično. Velika prednost je mogućnost opisivanja fotografije na hrvatskom jeziku. 

2.       Sinkronizacija s ritmom 

BeatSync opcija je koja će mnogima koji uređuju videozapise uštediti puno vremena! Naime, ona omogućuje sinkroniziranje videozapisa s ritmom. Svi koji su uređivali videozapise znaju koliko vremena treba da se ručno uskladi glazba i video i da to sve ima smisla. Ako na dnevnoj bazi generirate takav sadržaj, vjerojatno nepotrebno puno vremena gubite na usklađivanje. 

Korištenje je prilično jednostavno i u potpunosti automatizirano. Prvo morate dodati videozapis i odabrati glazbu za koju bi željeli da bude podloga. Canva nudi i listu besplatnih audiozapisa koje možete koristiti kao podloga videozapisu, ali možete koristiti i one koji vama odgovaraju i koje ste uvezli. Klikom na gumb BeatSync u sekundi se video sinkronizira automatski. Želite li i dalje manualno urediti sinkronizaciju – ništa lakše! Svi markeri audizapisa su vidljivi i mogu se lagano podesiti.

Ocjena: 5/5

Zašto? Ova opcija je prava ušteda vremena i veoma je jednostavna za korištenje. Svi videozapisi koje smo pokušali sinkronizirati s glazbom bili su uspješno odrađeni i bili smo zadovoljni rezultatom. 

3.       Stvaranje animacije 

Trebate li animirati određeni dio grafike ili videozapisa? Opcija stvaranja animacije omogućuje vam da ručno odredite putanju animacije. Alat je veoma jednostavno za koristiti, potrebno je, držeći miš na elementu, napraviti liniju po kojoj želimo da se kreće. Također, možemo generirati i ravnu liniju držeći tipku Shift. Nakon što smo gotovi, dobili smo animirani dio grafike ili videozapisa. 

Animiranje motiva
Ocjena: 4/5

Zašto? Iako je ova opcija jako jednostavna za korištenje – malo je prejednostavna. Naime, animirati se mogu samo određeni dijelovi i to na jednostavan način, što izgleda prilično jednostavno i djetinjem na videozapisima. Ovakvi se efekti mogu iskorititi za izradu dobrih prezentacija ako ne možemo pronaći željenu animaciju. 

Zaključak 

Canva se zaista potrudila uštediti na vremenu svim kreativcima i to je ono što najviše cijenimo kod njezinih AI alata. Zbog raznolike ponude opcija i alata sigurno je često prvi izbor onima koji na dnevnoj bazi moraju reproducirati grafičke elemente. Iako njezini AI alati i dalje nisu savršeni, postoji opcija da se prijave nedostaci kako bi ih u budućnosti mogli nadograditi.

Canva je osmislila i nove alate za generaciju teksta i uređivanje fotografija o kojima možete više pročitati ovdje