Kako je kratki video format postao ključ uspješnih marketing strategija 22.04.2022.

S porastom popularnosti TikToka i Instagramovom vlastitom proklamacijom o vrednovanju videa, ne čudi što je video kratkih formata trend društvenih mreža u ovoj godini. Video format storyja sada postoji u nekom obliku na svim glavnim platformama društvenih mreža. Jedno istraživanje pokazalo je da je 93% ispitanih brendova dobilo novog kupca zbog videa na društvenim mrežama. Srećom, kratki video zapisi lakše su dostupni brendovima od dužih. Autentična i niža produkcijska priroda story objava i TikTok videozapisa dio je veće privlačnosti potrošača. 
 
Od svih marketinških taktika na društvenim mrežama, videosadržaj kratke forme daje najbolji povrat rezultata. TikTok i Instagram Reels redefinirali su način na koji konzumiramo video sadržaj. Takav kraći video format pruža više od osobne zabave – odnosno daje marketinškim stručnjacima moćan alat za poticanje angažmana brenda i marketinških povrata. Prema HubSpotovom nedavnom istraživanju o marketinškim trendovima u 2022., video s kratkim formatom ima najveći povrat ulaganja od bilo koje marketinške strategije na društvenim mrežama, tako da će se njegovo postavljanje prioriteta pokazati ključnim za marketinški uspjeh u tekućoj godini. 

Izvor: Vidyard

Kako započeti?


1. Prilagodite svoj video sadržaj svakoj platformi
U današnjem svijetu dijeljenje istog sadržaja na svakoj platformi koristeći istu poruku jednostavno ne funkcionira. Potrošači očekuju da će vidjeti strateški sadržaj prilagođen svakoj platformi. Videozapis koji izgleda kao da je stvoren da bude TV reklama neće dobro funkcionirati na TikToku, i obrnuto.

2. Usredotočite se na autentičnost
Kao što je gore spomenuto, kratki video je izvrstan način za autentično dijeljenje poruka vašeg brenda. Publika se želi osjećati kao da se stvarno povezuju sa sadržajem brenda, pa neće dobro reagirati kada im se sadržaj čini lažnim ili pretjerano proizvedenim. Nemojte se bojati pokazati pravu i opuštenu stranu svog brenda. Kada to učinite, povećavate izglede da će potrošači pronaći jaču povezanost s vašim sadržajem i povećati engagement.

3. Pratite trendove i brzo reagirajte
Ako planirate dijeliti kratke videozapise koji iskorištavaju trenutni TikTok zvuk ili stil uređivanja, pobrinite se da svoj videozapis brzo dovršite i objavite. Ovaj sadržaj nije dizajniran da bude savršen, a vi nemate vremena hvatati svaki detalj ako želite da sadržaj ostane relevantan. Trendovi imaju kratak životni ciklus i brzo će nestati.

4. Edukativan sadržaj
Kratki format iskoristite za demonstraciju proizvoda i načina korištenja. Neki se brendovi boje da je edukativan sadržaj previše ozbiljan, ali to definitivno nije slučaj s videozapisima koji se dijele na TikToku i Instagram Reels-u. Kombinacija edukativnog i zabavnog sadržaja daje najbolje rezultate.

5. Nemojte se fokusirati na prodaju
Fokus ne smije biti isključivo na prodaji jer ova vrsta sadržaja puno je više o povezivanju i izgradnji odnosa nego o prodaji, stoga pripazite da svoj kratki videosadržaj ne tretirate kao oglase proizvoda. Kako s vremenom jačate svoju povezanost s potrošačima, vaša će se publika sjećati vašeg brenda kada dođe vrijeme za kupnju.
Zaključno, objavljivanjem kraćih video formata povezat ćete se s vašom ciljanom publikom na svjež i relevantan način. To dovodi do toga da se potrošači angažiraju i razvijaju lojalnost prema vašem brendu. Ako još niste započeli s kratkim video sadržajem, sada je vrijeme!